Jogszabályok

Tűzijáték vásárlás és használat szabályai

A tűzijáték és pirotechnikai eszközök használatára, tárolására és árusítására is szigorú szabályok vonatkoznak, amelyekkel jobb tisztában lennünk, ha nem szeretnénk büntetéssel, vagy balesettel indítani az újévet. A pirotechnikai eszközök értékesítését, tárolását és felhasználását a pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011.(VIII.24.) Kormányrendelet szabályozza.

A rendelet 4 osztályba sorolja a pirotechnikai eszközöket:

  1. osztály: ebbe a csoportba tartoznak a nagyon alacsony kockázattal és zajszinttel járó termékek, amelyeket behatárolt területeken való használatra gyártottak, beleértve az épületek belsejét is.
  2. osztály: ide tartoznak a nagyon alacsony kockázattal és zajszinttel járó pirotechnikai eszközök, amelyeket azonban kültéri használatra szántak.
  3. osztály: használatuk közepes kockázattal jár, szabadban lévő nyílt és nagy területeken való használatra gyártottak. Zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre.
  4. osztály: azok a nagy kockázattal járó pirotechnikai eszközök tartoznak ide, amelyeket csakis pirotechnikus kezelhet, és zajszintje nem ártalmas az egészségre.

A különböző osztályokba tartozó pirotechnikai eszközökre vonatkozó speciális szabályok:

  1. osztályba tartozó pirotechnikai termékhez – a petárda kivételével – nem kell engedély a 14. életévét betöltött személyeknek az eszközök megvásárlásához és birtoklásához, amelyeket egy időben maximum 1 kg nettó tömegig tárolhat. A felhasználás a használati útmutatóban leírtaknak megfelelően engedélyezett. A 14. életévét be nem töltött személyek csakis nagykorú mellett használhatja fel a terméket.
  2. osztályba tartozó pirotechnikai eszközöket 16 éven felüliek engedély nélkül vásárolhatnak – kivételt képez ez alól a petárda-, tárolhatnak (egyidőben maximum nettó 1kg tömegig) és használhatnak fel a leírtaknak megfelelően. A 16. életévüket betöltött személyek csak nagykorú felügyelete mellett használhatja a termékeket.
  3. osztályba tartozó pirotechnikai eszközöket csakis nagykorú személyek vásárolhatnak december 28-a és 31-e között. Használatuk december 31-én 18 órától engedélyezett a következő naptári év január 1-jén 6 óráig.

 Az 1. és a 2. osztályba tartozó tűzijátékok közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi intézményben, védett természeti területen és „C” tűzveszélyességi osztályba tartozó helyen, illetve rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen pirotechnikus jelenlétében és irányításával használható fel. Nem használható fel tömegközlekedési eszközön (csak zárt csomagolásban szállítható), magánszemély által közúti és gyalogos közlekedésre (út, járda, híd stb.), kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen (kivéve december 28-án 18 óra és január 1-je 6 óra között).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.